Sint-Laureins

Sint-Laureins is een grensdorpje gelegen in de regio Meetjesland, in het noordwesten van de provincie Oost-Vlaanderen. St-Laureins is gefusioneerd met de vier deelgemeenten Sint-Margriete, Waterland-Oudeman, Watervliet en Sint-Jan-in-Eremo. Samen vormen zij groot Sint-Laureins. Centraal in het dorp staat het historische, neogotische Godshuis (gebouwd tussen 1843 en 1849), oorspronkelijk bedoeld als ziekenhuis voor mensen (turfstekers) met moeraskoorts, in die tijd een veel voorkomende ziekte vanwege de vele wateren in omgeving van Sint-Laureins. Later heeft het Godshuis nog meerdere bestemmingen gehad: weeshuis, bejaardentehuis en onderwijsinstelling. De vele wateren, kreken genoemd, zijn vermoedelijk ontstaan in de 12e – 13eeuw door het ontginnen van turf of veen dat toen gebruikt werd als brandstof. Dwars door Sint-Laureins loopt het 43 km lange Leopoldskanaal dat het oude vissersdorpje Boekhoute met Zeebrugge verbindt. Het kanaal werd uitgegraven tussen 1846 en 1848, met als doel het overtollige water af te voeren en zo de moerassen droog te leggen. Zo werd een einde gesteld aan de steeds opnieuw terugkerende moeraskoorts in de polder. Sint-Laureins was strategisch ook van belang op het einde van de 2e Wereldoorlog: Duitsers en geallieerden (vooral Canadezen) voerden hier strijd over de controle van de Westerschelde en de toegang tot de haven van Antwerpen. De Lievebrug is nog een zichtbare restant van deze oorlogsgeschiedenis.

Fietsen en wandelen

Sint-Laureins is in de eerste plaats geliefd door fietsers: de kreken strekken zich uit tot Assenede en vormen in hun geheel één groot natuurgebied. Vakantiewoning Zente ligt op ongeveer 25 km van de (Nederlandse) kust. Het is heerlijk om er heen te fietsen langs de charmante dorpjes Aardenburg, Sluis, Retranchement, Cadzand,… Zelfs de mondaine badstad Knokke-Heist is gemakkelijk met de fiets te bereiken.

Ook wandelaars komen hier goed aan hun trekken, en voor ruiters zijn er sinds kort ook een aantal routes uitgestippeld.

Alle info over uitgestippelde routes in de ruime omgeving kunt u bij ons verkrijgen. Bijkomende info kan u vinden bij Dienst Toerisme Sint-Laureins.

Bovendien kan u zelf eindeloos routes samenstellen volgens uw eigen behoeftes, via het fietsknooppuntennetwerk of het wandelknooppuntennetwerk.

Culinair

Aan eten en drinken is er in Sint-Laureins en omgeving geen gebrek: er zijn tal van tavernes en restaurantjes in de buurt waar iedereen wel zijn buikje kan vullen of de dorst kan lessen. Veel restaurants hebben palinggerechten op hun menukaart staan. Paling is een streekgebonden delicatesse omdat hij zich het beste thuis voelt in wateren met modderbodems, wat onze talrijke kreken ook zijn. De paling is een trekvis die naar de Saragossazee trekt om er te paren en eitjes te leggen. Aangetrokken door de geur van zoet water keren de kleine glasaaltjes terug naar Europa om hier in onze zoete wateren op te groeien. Door de steeds meer toenemende verstedelijking en de aanleg van wegen en sluizen is het palingbestand in de streek helaas drastisch gedaald, daarom is ‘de orde van de paling opgericht die zich bezighoudt met het uitzetten van glasaaltjes en zo terug leven brengt in het palingbestand.

Wij helpen u graag bij de keuze van uw eetgelegenheid. Van een snelle hap tot gastronomisch genieten, er is voor elk wat wils.

Bezoek ook eens de site van Sint-Laureins betreffende culinair genieten en picknicken!

Wijnbeleving op Wijngaard ’t Biezenhof

In de nabije omgeving van ZENTE Vakantiehuis vindt u een heuse wijngaard terug in het grensdorpje Eede. U kunt deze wijngaard bezoeken en ter plekke zien en horen hoe wijnen uit onze eigen streek worden geproduceerd en vooral hoe ze smaken.

  • De wijngaardenier stelt u met passie graag zijn product voor !
  • U krijgt uitleg over het ontstaan van de wijngaard en neemt een kijkje in de wijnmakerij
  • De wijngaardenier neemt u mee voor een leerrijke wandeling door de wijngaard
  • De rondleiding wordt afgesloten met een heerlijk glas wijn van ’t Biezenhof

www.wijngaardbiezenhof.nl

Cultuur

Het cultureel erfgoed van Sint-Laureins is niet zo heel groot, behalve het legendarische Godshuis en de kerken van de vijf deelgemeenten. Je vindt in de streek wel tal van oude hoeves en hier en daar een oud kapelletje die elk op zich wel iets te vertellen hebben. Aan te raden is de vijfdorpenroute, een uitgestippelde fietstocht die u loodst door de vijf deelgemeenten en langs alle bezienswaardigheden brengt. Bijkomende informatie over wat er allemaal te zien is in Sint-Laureins en omgeving kunt u bij ons bekomen, of in het toeristisch infokantoor.

Sint-Laureins en omgeving heeft op het einde van WOII een belangrijke rol gespeeld. Canadezen hebben hier serieus slag geleverd. Meer kom je hierover te weten in het Canada museum, opgericht ter ere van de bevrijders.

Ben je een liefhebber van kunst en cultuur,  dan zit je in vakantiewoning Zente nog steeds op de goede plaats! Binnen een straal van 25 km vindt je de prachtige middeleeuwse steden Gent en Brugge alsook de badplaats Knokke-Heist met aanpalend het natuurgebied het Zwin. De pittoreske stadjes Damme en Sluis liggen op slechts 15km van de vakantiewoning. Steden en dorpjes die zeker de moeite waard zijn om er een dagtrip van te maken. Er zijn ook nog veel kleine pareltjes te ontdekken, zoals Retranchement of Sint-Anna-Ter-Muiden (vroeger Mude).

Uitstapjes en kids

Sint-Laureins is niet alleen een fiets- en wandelgemeente, er is ook van alles te beleven in de omgeving. Het streekcentrum De Huysmanhoeve in Eeklo is zeker een bezoekje waard, alsook het treinmuseum in Maldegem (Stoomcentrum), het Bizarium en de struisvogelboerderij Monnikenwerve in Sluis (Nl) of het Provinciaal domein Het Leen in Eeklo (met herboretum). Of geniet van een authentieke huifkartocht in Sint-Laureins!

De kids kunnen ook hun hartje ophalen in Familieparadijs Eede in Eede (Nl), op een boogscheut van de vakantiewoning, of in het Family Fun Parc Toversluis in Sluis.

Sport…

Gaat een huifkartocht net iets te traag voor u, dan kan u gaan carten in Eeklo (carting en bowling Yeti Eeklo). Bikers kunnen ook hun hartje ophalen op de talrijke mountainbikeroutes in het Meetjesland. Geniet zeker van een saunaatje na het sporten in onze wellness…

Voor de golfliefhebbers: sla de bal niet mis en golf in de golfclubs van Knokke-ZouteDamme of Oostburg (Nl).